Норвегия обяви, че прекратява предоставянето на финансови грантове за Унгария. Решението беше

...
Норвегия обяви, че прекратява предоставянето на финансови грантове за Унгария. Решението беше
Коментари Харесай

Норвегия спира финансовата помощ за Унгария

Норвегия разгласи, че прекратява предоставянето на финансови грантове за Унгария. Решението беше взето след като двете страни не съумяха да стигнат до съглашение кой да ръководи въпросната финансова помощ за унгарските неправителствени организации, съобщи Евронюз.

Унгария трябваше да получи 220 млн. евро от Европейската икономическа зона и Норвежката грантова скица, посредством които Норвегия и в по-малък мащаб Лихтенщайн и Исландия (които не са част от ЕС) финансират стратегии в разрастващите се стопански системи от Европейски Съюз за понижаване на обществените и стопански неравенства.

„ Унгария не утвърди назначението на най-хубавия претендент за тази работа. Следователно не успяхме да стигнем до съглашение и по тази причина в Унгария плануваните стратегии няма да се осъществят “, се споделя в известие на норвежкото външно министерство.

„ Норвегия ни дължи тези пари, тъй като без да е част от Европейски Съюз тя се употребява от привилегиите на единния пазар, а в това време не заплаща вноска за бюджета на Европейски Съюз. Разглеждаме какви са опциите този дълг към нас да ни бъде изплатен “, съобщи Гергели Гуляс, началник на кабинета на унгарския министър председател Виктор Орбан.

 ЕС подлага на критика ограниченията на Орбан да отслаби правосъдната самостоятелност и да ограничи правата на LGBT общността в страната, в това число и посредством финансиране от неправителствени организации. Според решение на Европейския съд тези дейности на унгарското държавно управление нарушават разпореждания на Европейски Съюз.

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР